България може да бъде част от еврозоната догодина – увереност в

...
България може да бъде част от еврозоната догодина – увереност в
Коментари Харесай

Паскал Донахю: Въвеждането на еврото ще отвори огромни възможности пред българската икономика

България може да бъде част от еврозоната догодина – убеденост в сполучливото присъединение на страната ни към единната европейска валута изрази лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София на 15 март. В особено изявление за " Неделя 150 " по Българското национално радио Донахю изрази надежда България да продължи да води благоразумна фискална политика. Марта Младенова беседва с Паскал Донахю, който управлява съвещанията на неофициалната група на министрите на стопанската система и на финансите на страните – членки на еврозоната.

 

Реалистично ли е да приемем еврото на 1 януари 2025-та? Ако слушаме посланията от последните дни, по-скоро погледът е насочен към по-късен стадий следващата година. Кога, в случай че не 1 януари?

" Всичко това зависи от измененията в стопанската система, които България направи и които, имам вяра, са в полза на страната. Основното предизвикателство остава инфлацията. Вярвам, че България сигурно ще се причисли скоро. Наистина съм уверен в това, само че инфлацията би трябвало да бъде овладяна. Публичните финанси би трябвало да бъдат непокътнати в положително положение. Необходима е сигурност ". 

 

Донахю е уверен, че 2025-та България може да стартира разплащане с евро, даже това да не се случи тъкмо от първия ден на годината. През юни – т.е. след няколко месеца, се чакат постоянните отчети, само че тогава инфлацията към момента може да е по-висока от изискуемото. Затова запитвам Донахю – може и би трябвало ли България да разчита на еластичност при оценките, с цел да получи зелена светлина за еврозоната?

" Има опция държавното управление да изиска следваща оценка на икономическото показване след регулярния отчет за готовността за присъединение, който се чака преди лятото. Тази опция съществува. Изпълнението на критериите за присъединение се прави оценка доста точно и почтено. Досега участвах в доста оживена полемика по тематиката. Мисля, че доста значимо за българската стопанска система да потвърди, че изрично е изпълнила критериите от Маастрихт, нужни за въвеждането на еврото. Отново наблягам, че опцията за следваща оценка съществува, в случай че държавното управление реши да я употребява.

Имам две рекомендации. Първата е да продължите да пазите държавния дълг невисок и да не поемате огромни нови отговорности. Втората – да извършите всичко допустимо да понижите инфлацията. Това не са просто „ задания “, които изпълнявате, с цел да въведете еврото. Начинът да се грижите за стопанската система и за хората минава през осъществяването на тези ограничения ". 

 

Казано по различен метод, няма нужда от „ еластичност “ при оценката на критериите, тъй като България би трябвало да се причисли към еврозоната, когато извърши всичките – това е по-доброто решение и за страната, и за останалите 20 страни, които към този момент са част от валутния съюз. Какви са изгодите от участието в него?

" Мисля, че доверието да се пътува и влага в България ще бъде доста огромно. За тези, които желаят да дойдат тук и са от страна от еврозоната, няма да се постанова да обменят валута. Същото важи и за българите, които желаят да пътуват до страни – членки на единния валутен съюз. Няма да има никакви такси за превалутиране.

 

За бизнеса, изключително за фирмите, които желаят да изнасят продукция, ще има доста позитиви. Знаете, българската стопанска система е експортно насочена. С въвеждането на еврото износът към страни от еврозоната ще стане по-сигурен и по-евтин. Има доста позитиви. Убеден съм, че въвеждането на еврото ще отвори и големи благоприятни условия пред българската стопанска система ".

 

Освен това България ще стартира да взема решения във валутния съюз, защото ще седне на масата за установяване на паричната политика, а не само да употребява решенията за еврото, към което левът е привързан с валутния ръб. И преди нашия диалог, Донахю изреди още доста преимущества за участието в еврозоната, само че защото монетата постоянно има две страни, а времето за изявление е прекомерно лимитирано, запитвам непосредствено - в тези турбулентни за стопанската система времена, прецизен ли е моментът да желаяме присъединение към еврото и не поемаме ли прекомерно огромен риск, в случай че станем част от валутния съюз? Как виждате икономическото показване на еврозоната?

" Вярвам, че в този момент вероятностите пред стопанската система на еврозоната са доста постоянни. Мнозина предсказваха криза, само че тя не се случи. Говореше се за голям срив, само че не се стигна до подобен. Затова споделям, че вероятностите са постоянни, а това е добър вид за европейската стопанска система, която е директно ударена от последствията от войната. Искаме да надградим тази непоклатимост с присъединението на нови страни и с верните решения, които да разрешат по-висок напредък на стопанската система ".

 

Още преди да задам въпрос за пълномащабната война на Русия против Украйна, самият Донахю я загатва, тъй като тя е един от сериозните, в случай че не и главният, геополитически риск. Председателят на Еврогрупата употребява определението „ awful “– т.е. „ ужасна “ война и във всеки собствен отговор акцентира, че поддръжката е за украинския народ. А моят въпрос е за способността на Европейския съюз да поддържа Киев „ толкоз дълго, колкото е належащо “, каквото е формалното обръщение в условия на намаляваща поддръжка от Съединените щати и риск от цялостното й преустановяване?

" Мисля, че ще продължим да поддържаме украинския народ. Разбира се, съществува известна неустановеност към това по какъв начин Съединените щати ще продължат финансовата поддръжка за Украйна. От друга страна европейските водачи се договориха за спомагателна поддръжка от 50 милиарда евро за Киев за идващите три години. Посветени сме на поддръжката за украинския народ и неговите старания за отбрана на свободата. Те са част от напъните Европа да отбрани личната си сигурност. Убеден съм, че ще продължим да намираме способи и средства, с които да оказваме помощ на украинците ".

 

Един от инструментите, които Европейският съюз обмисля, е потреблението на финансовия запас от замразените съветски активи или от приходите от тях. С тях могат да се закупят оръжия за Украйна или парите просто да бъдат предадени на Киев. Остава обаче неразбираем въпросът с легитимността на сходно решение?

" Тази опция се изследва сега. Въпросът въобще не е елементарен, в противен случай – извънредно комплициран е. Насърчаваме България да одобри еврото. Аз персонално я предизвиквам. Именно в този аспект обаче би трябвало да подсигуряваме, че в световната стопанска система еврото продължава да бъде сигурна валута. Ето за какво моят отговор е следният – изследваме опцията и какво да се случи с тези активи, в това число каква роля могат да изиграят в бъдеще ".

 

Донахю упорства всяко решение да бъде взето съгласно интернационалните правила и като се обърне внимание всички вероятни отрицателни резултати, също както при решенията за всички санкционни пакети против Русия поради водената от нея война. Европейският съюз е на крачка от това да одобри санкционен пакет против дефинира лица, който да носи името на съветски опозиционер Алексей Навални. Това обаче е единствено детайлност от цялата картина, в която главният въпрос е глобите против режима в Кремъл работят ли,  или биват заобикаляни?

" Санкциите са ефикасни. Продължаваме с оценките какви спомагателни наказания могат да окажат въздействие върху представянето на съветската стопанска система. Трябва обаче да бъдем почтени. Тяхното решение да трансфорат стопанската система си във военновременна я направи ненапълно устойчива. Досегашната история на глобите демонстрира, че надценяваме ролята им краткосрочно, само че я подценяваме в средносрочен проект. Санкциите работят, само че би трябвало да обърнем внимание, че Русия взе своите решения и откри други страни, които да и оказват помощ да финансира войната си ".

 

От петък насам в Русия избират президент във избор с предупреден край. Западът към този момент остро реагира в опитите на Москва да организира избори и в нелегално присъединените територии – от Крим през 2014 до Донецк, Луганск и останалите след началото на пълномащабната война доскоро повече от две години. Засега легитимността на самия президентски избор не е непосредствено оспорена, само че ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел към този момент саркастично поздрави сегашния президент с успеха „ без съпротива, без независимост и без избор “. Могат ли изборите в Русия да се трансфорат в нов мотив за санкционен пакет?

" Вече имаме всички аргументи, с цел да постановяваме наказания поради ужасната война, която се води против украинския народ. Изборите в Русия, които са с предупреден резултат, няма да окажат въздействие върху налагането на глобите. Мотивът за тях е в пълномащабната война против Украйна ".

 

И най-много страданията на украинския народ, прибавя водачът на Еврогрупата Паскал Донахю, към който имам време за един финален въпрос – през декември името му се появи в ирландските медии като евентуален претендент за ръководещ шеф на Международния валутен фонд. Мандатът на сегашния Кристалина Георгиева изтича на 30 септември, а към този момент е ясно, че тя има цялостната поддръжка на страните от Европейския съюз. Питам Донахю – имал ли е в действителност желание да се кандидатира и в случай че отговорът е положителен, какво го е предиздвикало да не влезе в конкуренция с Георгиева?

" Името ми в действителност се появи спекулативно в общественото пространство, само че само в подтекста, в случай че Кристалина Георгиева реши да не кандидатства за втори мандат. Тя обаче взе решението да потърси поддръжка за втори мандат и я получи единомислещо от нас в Европа, в това число и от мен. Георгиева свърши извънредно добра работа през първия си мандат. Убеден съм, че ще го направи и през втория. Отново наблягам, спекулациите към евентуална моя номинация бяха в условия на липса на претендент. Кандидат има. Кристалина Георгиева има цялостната поддръжка на цяла Европа и ние мощно имаме вяра, че тя ще реализира триумф ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР